• Home
  • Πρόσωπα
  • Μίκης Θεοδωράκης (και όχι μόνο) – Τα τραγούδια της φωτιάς

Μίκης Θεοδωράκης (και όχι μόνο) – Τα τραγούδια της φωτιάς

Ιούλιος 1974. Το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι γεμάτο και η μεγαλύτερη συναυλία μετά την πτώση της Χούντας ετοιμάζεται να ξεκινήσει.

Είναι όλοι εκεί. Γαργανουράκης, Καλογιάννης, Κωχ, Λοϊζος, Μαρκόπουλος, Μερκούρη, Νταλάρας, Ξαρχάκος, Ξυλούρης, Φαραντούρη, Χαλκιάς… και βέβαια ο Μίκης Θεοδωράκης.

Βλέπω και ξαναβλέπω την ταινία του Νίκου Κούνδουρου, που έχει αποσπάσματα από τη συναυλία αυτή – και όχι μόνο – και μου μένει ένα περίεργο συναίσθημα. Η… άγνοια κινδύνου μιας ολόκληρης γενιάς που αντιστάθηκε και φώναζε “δώστε τη χούντα στο λαό” και κατέληξε να κυβερνάει… και να φέρει την Ελλάδα στην κατάσταση που είναι. Κι από την άλλη το μεγαλείο της μουσικής και του πολιτισμού. Οι άνθρωποι που με τις φωνές και τις μελωδίες τους ανέθρεψαν γενιές Ελλήνων και γέμισαν τις ψυχές τους… και σκέφτεσαι… γιατί δεν υπάρχουν πια ΤΕΤΟΙΟΙ άνθρωποι;

Κι ύστερα σκέφτεσαι καλύτερα… Οι άνθρωποι υπάρχουν. Πάντα υπάρχουν. Το θέμα είμαστε εμείς. Εμείς που προτιμάμε να κάνουμε την επανάσταση από την άνεση του καναπέ και του facebook. Πρώτη και χειρότερη εγώ. Μας έχουν φθείρει όλους από μέσα προς τα έξω. Στο τέλος θα φύγει κάθε ίχνος σκέψης και μυαλού από πάνω μας και θα καταντήσουμε να λέμε κι εμείς “ναι σε όλα”.

Ξέφυγα από τη συναυλία όμως. Είναι αλήθεια πως ο πολιτισμός είναι το ισχυρότερο όπλο των ανθρώπων απέναντι στην κακή πολιτική. Οι άνθρωποι δε που “παράγουν” και προάγουν αυτόν, μόνο άξιοι θαυμασμού μπορεί να είναι. Μιλάω για το Γαργανουράκη που στόλισε με τη φωνή του τους στίχους του Ελευθερίου και τη μουσική του Μαρκόπουλου και είπε μοναδικά αυτό το “πώς έγινε με τούτο τον αιώνα και γύρισε καπάκι η ζωή, πώς το φεραν η μοίρα και τα χρόνια να μην ακούσεις έναν ποιητή”. Μιλάω για το Χαλκιά και το “έκανε κρύο κι εμείς δουλεύαμε” που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Μιλάω τον Καλογιάννη που τραγουδάει το “σφαγείο” του Θεοδωράκη και σείεται το γήπεδο. Μιλάω για τη Μελίνα που ξεχειλίζει η ομορφιά από μέσα της και λέει το “άσπρη μέρα και για μας” και δε μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Μιλάω για τη Μαρίζα Κωχ και την ιδιαίτερη φωνή της που δίνει άλλη πνοή στο χώρο. Μιλάω το Νταλάρα και την χροιά του που μένει αναλλοίωτη. Μιλάω για τον Ξυλούρη που όταν λέει “μπήκαν στην πόλη οι εχθροί”, κοιτάς την πόρτα και νομίζεις ότι μπήκαν. Μιλάω για τη Φαραντούρη που η ματιά της έχει μια απίστευτη τρυφερότητα.

Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά που έκαναν το Θεοδωράκη τόσο “μεγάλο”. Το ότι έφερε τους στίχους των ποιητών στα στόματα όλων μας με μουσική όμοια των ακουσμάτων μας.

Μιλάω για το Λοϊζο που με την κιθάρα του τραγουδάει για τη φωτογραφία του Che… Μιλάω και για το Θεοδωράκη που εκτός από τις υπέροχες μουσικές που έχει γράψει, ευχαριστιέται τόσο πολύ να τραγουδάει με αυτή τη χαρακτηριστική φωνή που “σπάει”. Η ταινία κλείνει με ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου:

No images found.


“Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο
Νάτη πετιέται απο ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου”

Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά που έκαναν το Θεοδωράκη τόσο “μεγάλο”. Το ότι έφερε τους στίχους των ποιητών στα στόματα όλων μας με μουσική όμοια των ακουσμάτων μας.

Με την ίδια ευκολία που κάποιος τραγουδούσε ένα “τυχαίο” τραγούδι, μπορούσε να τραγουδήσει “ένα το χελιδόνι” και να μάθει τους στίχους του Ελύτη… ίσως και χωρίς να γνωρίζει τον ίδιο τον ποιητή. Τυχαίο δεν είναι τίποτα. Ίσως η επιλογή που έκανα τώρα στους στίχους μόνο. Η επιτυχία και η διεθνής αναγνώριση είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αγάπης γι’αυτό που κάνει κάποιος. Και τώρα δε μιλάω μόνο για το Θεοδωράκη. Η γενιά του (και η επόμενη) ξεχώρισαν γιατί δούλεψαν πολύ και με αγάπη για όσα πίστευαν και ήθελαν να αποκτήσουν. Σειρά μας τώρα…

V for Valiana

Musicom

Musicom Greece is a team of Professionals coming from the Culture Industry with great experience in Communication, Music Production, Visual and Graphic Arts, Concert Organising, Copywriting and more… Our philosophy stands on : Loving Music, Promoting Music and Positive Human Thought. The members of the team have been working as P.R. Officers in top Record Labels, executive Producers, Directors, Curators, Graphic Designers etc.

About the author

Who‘s behind this

Demo

Skyler

Photographer

skyler@moreno

Phone: 555-357-3005

Charming, CA

8727 Sutter Street

Copyright 2013 by YOOtheme - All rights reserved
powered by Warp 7 Framework and
designed and crafted with UIkit

Demo