ΝΤΠ.: Hip hop σε θέατρο; Κι όμως γίνεται!

Στις 6 Φλεβάρη, στο Θέατρο Απόλλων στη Σύρο, οι ΝΤΠ. (Νέα Τάξη Πραγμάτων) με τη μπάντα τους θα παρουσιάσουν μια θεατρική παράσταση αλλιώτικη από τις άλλες.

Με αφορμή την παράσταση, βρεθήκαμε σε ένα κοινό chat και οι αξιότιμοι κύριοι Λάγνης και Ιωσήφ Πρίντεζης έλυσαν κάθε μου απορία.

Τι ακριβώς θα είναι αυτή η παράσταση;
Λάγνης: Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για μας. Η παράσταση αυτή διαμορφώνεται ειδικά για να παιχθεί σε θέατρο και ως εκ τούτου είναι η πρώτη hip hop παράσταση σε θέατρο. Έχουμε ετοιμάσει κείμενα, πρόζα, απαγγελία, τραγούδια μας και διασκευές άλλων κομματιών για να παρουσιαστούν από την 6μελή μπάντα μας. Το αποτέλεσμα της σύμπραξης έχει funk, soul, jazz και rock αισθητική, ενώ πάντα στη βάση της μουσικής τους παραμένει ο έμμετρος λόγος και ο συμπυκνωμένος νοηματικά στίχος. Κι όλα αυτά δοσμένα με χιούμορ, πόζα και άποψη.

Η ιδέα πώς προέκυψε;
Ιωσήφ Πρίντεζης: Αρχικά προέκυψε η ιδέα να μετουσιωθούμε σε αληθινή μπάντα, από την ανάγκη να εξελιχθούμε μουσικά, να αναγεννήσουμε τον ήχο μας, να βρούμε κι εμείς οι ίδιοι νέο ενδιαφέρον σε αυτό που κάνουμε. Έχουμε κάνει αρκετά επιτυχημένα lives στην Αθήνα και σκεφτήκαμε ότι πρέπει να παρουσιάσουμε το εγχείρημα και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Σύρο. Το χειμώνα οι χώροι που μπορούν τεχνικά να στεγάσουν ένα ωραίο live είναι περιορισμένοι εκεί. Το θέατρο Απόλλων, λοιπόν, εκτός από ένας υπέροχος χώρος, είναι και μια πρόκληση για μας.

Επομένως, η παράσταση δημιουργήθηκε ως “ανάγκη” για να παρουσιαστεί στη Σύρο;
Λάγνης: Δεν θα το έλεγα ανάγκη. Θα το έλεγα πολυτέλεια!

Είναι διαφορετικό να κάνεις ένα live με τη μουσική σου και διαφορετικό να στήνεις ολόκληρη παράσταση με κείμενα και σκηνικά. Ήταν από την αρχή στη σκέψη σας η παράσταση;
Λάγνης: Ξέρεις, καμιά φορά λένε στα αθλήματα πως είναι η καυτή έδρα που κάνει την ομάδα δυνατή. Οπότε η πρόκληση να παίξουμε στο θέατρο Απόλλων, αυτή καθεαυτή, μας ανάγκασε να ανεβάσουμε το επίπεδο του έργου μας.
Ιωσήφ Πρίντεζης: Ακόμα και τις στυλιστικές μας επιλογές μας, ανάγκασε να ανεβάσουμε! Θα είμαστε με πολύ επίσημη ενδυμασία εκεί να ξέρεις!

ΝΤΠ. band
Φωνές : Ιωσήφ Πρίντεζης, Χρήστος Λάγνης Πανοηλίας
Κιθάρες, γιουκαλίλι : Πάνος Καλκανάς
Μπάσο : Σπύρος Βαλκανιώτης
Πιάνο – πλήκτρα : Θάνος Καραγιάννης
Τύμπανα – λούπες : Dennis Παναγιωτίδης
Turntable Vocalism : Δημήτρης Τρατολάτης aka Τσατσάρας (Human)
Φωνητικά : Μαργαρίτα Δρίκου
Illustrator : Γιάννης Μελέτιος
Fb page: Nea Taxi Pragmaton NTP

Έχει κάποιος από εσάς εμπειρία στο στήσιμο μιας παράστασης; Πώς μοιράσατε «αρμοδιότητες»;
Ιωσήφ Πρίντεζης: Εγώ έχω αναλάβει κατά κάποιον τρόπο την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης, την επιλογή των τραγουδιών και τη ροή. Ο Χρήστος ασχολείται με τα διαδικαστικά ζητήματα, καθώς η παράσταση είναι εξ’ ολοκλήρου δική μας παραγωγή.ΤΙ: ΝΤΠ. με τη μπάντα
ΠΟΥ: Θεατρο Απολλων, Σύρος, Κυκλάδες
ΠΟΤΕ: Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου
Ώρα Έναρξης: 9:30 μ.μ
Facebook Event

Η παράσταση είναι ένα ολοκληρωμένο τρίπρακτο με μουσική ή είναι μουσική με την πρόζα να παρεμβάλλεται;
Λάγνης: Πρόκειται για μια παράσταση κατά την οποία εναλλάσσεται λόγος και μουσική. Δηλαδή προλογίζουμε τα τραγούδια μας με το δικό μας ιδιαίτερο αυτοσαρκαστικό τρόπο καθώς επίσης κάνουμε και αναφορές στο ελληνικό γίγνεσθαι. Ενδιάμεσα θα υπάρξει αλληλεπίδραση με το κοινό, το οποίο αποτελεί και σημαντικό κομμάτι της παράστασης.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να στηθεί μια τέτοια παράσταση;
Ιωσήφ Πρίντεζης: Ουσιαστικά το τελευταίο δίμηνο ασχολούμαστε με την συγκεκριμένη παράσταση. Ο κορμός όμως ήταν ήδη στημένος, γιατί με την μπάντα κάνουμε πρόβες σχεδόν ένα χρόνο, οπότε δουλεύουμε τις προσθήκες. Σκέψου ότι εμείς είχαμε συνηθίσει να τραγουδάμε οι 2 μας, με έναν dj συνήθως που απλά έπαιζε τα instrumental μας και τώρα είμαστε 6 άτομα μπάντα!

Δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Ιωσήφ Πρίντεζης: Πολλές δυσκολίες, ακόμα πιο πολλές πρόβες… αλλά τεράστια ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα και για τα vibes που αποκομίζουμε σε κάθε live μας πια.

Πόσο ώριμο είναι στην κουλτούρα του το κοινό της Σύρου για να δεχτεί και να γουστάρει μια τέτοια παράσταση;
Λάγνης: Οι συριανοί μας στηρίζουν και μας αγαπάνε, παράπονο δεν έχουμε κανένα! Άλλωστε, εκεί μεγαλώσαμε, πήγαμε σχολείο παίξαμε μπάλα (άλλοι με επιτυχία κι άλλοι όχι), εκεί εμπνευστήκαμε, εκεί ερωτευτήκαμε και γυρνάμε πάλι στον τόπο του εγκλήματος. Ένα πανέμορφο μέρος…

Όταν τελείωσε το πρώτο μας live με τη μπάντα γύρισα και είπα στον Χρήστο «εγώ δεν ξαναπαίζω χωρίς μπάντα να ξέρεις»

Πόσο διαφορετική είναι η αίσθηση του να τραγουδάς με μπάντα από το να είσαι μόνο με το dj;
Ιωσήφ Πρίντεζης: Όταν τελείωσε το πρώτο μας live με τη μπάντα γύρισα και είπα στον Χρήστο «εγώ δεν ξαναπαίζω χωρίς μπάντα να ξέρεις».
Λάγνης: Ιωσήφ μη λες μεγάλα λόγια, έρχονται δύσκολες ημέρες και μπορεί να χρειαστεί να παίξουμε μέχρι και με λατέρνα για μουσικό χαλί..
Ιωσήφ Πρίντεζης: Λατέρνα, ραπ και φιλότιμο!
Λάγνης: Πίσω στην ερώτηση. Ο Dj σου δίνει το ρυθμό, που είναι βασικό στοιχείο του hip hop, αλλά η μπάντα «γκρουβάρει», όπως λέμε σε άπταιστα ελληνικά. Σου δίνει άλλη αίσθηση για έκφραση και απόδοση. Εμείς, αντικαταστήσαμε το Dj με τον Τσατσάρα (έναν καραφλό συνεργάτη) ο οποίος κάνει το ανθρώπινο πικ απ! Διαπρέπει στην τέχνη που ονομάζεται Turntable Vocalism και με το στόμα μιμείται ήχους και scratch του Dj

Πώς αντιμετωπίζετε τις «άσχημες» κριτικές;
Λάγνης: Αυτό είναι κάτι που το έχουμε πάρει καιρό απόφαση. Να μην ασχολούμαστε με τους αρνητικά προδιατεθειμένους. Ακούμε πάντα τις κριτικές και τα σχόλια του κόσμου αλλά μένουμε στο πλάνο μας. «Τι δουλειά έχει το hip hop στο θέατρο», θα πουν πολλοί. Ή «πιο ταιριαστό θα ήταν στα μπουζούκια», όπως και γίνεται κατά κόρων. Παρ’ όλ’ αυτά σε αυτή την εποχή, αντίθετα με τους ανέμους του καιρού, δημιουργούμε στην ύλη αυτό που έχουμε μέσα μας. Τη θέληση για έκφραση και για επικοινωνία μέσω της τέχνης μας.

Για το τέλος, κάτι γενικότερο. Πόσο εύκολο (ή δύσκολο) είναι να κάνεις hip hop σήμερα;
Λάγνης: Στην Ελλάδα του 2016 ζούμε μέσα σε έναν κυκεώνα εκπληκτικών ανθρώπων αλλά και ηλιθίων. Είναι όλοι εδώ: Πασόκοι, ΝεοΔημοκράτες, φασίστες, αντιφασίστες, χουλιγκάνς, επιστήμονες, κλαρινογαμπροί, νεόπλουτοι, εναλλακτικοί και πάσης φύσεως άνθρωποι. Όσο μεγαλώνει η ελπίδα μεγαλώνει παράλληλα και η απελπισία.

Σε μια εποχή που το εύπεπτο πληρώνει και η σκέψη δεν είναι trending topic μπαίνουμε στο θέατρο πηγαίνοντας, όχι μόνο το καλλιτεχνικό μας σχήμα αλλά και το hip hop στην Ελλάδα, ένα βήμα παρακάτω…

Για κάθε καλή κοινωνική κίνηση που βλέπεις στον δρόμο από δομές, ομάδες, οργανισμούς βλέπεις άλλη τόση ξιπασμένη επίδειξη πλούτου, διαφθορά και αναλγησία. Θεωρώ ότι κάνουμε τέχνη σε δύσκολους καιρούς. Σε μια εποχή που το εύπεπτο πληρώνει και η σκέψη δεν είναι trending topic μπαίνουμε στο θέατρο πηγαίνοντας, όχι μόνο το καλλιτεχνικό μας σχήμα αλλά και το hip hop στην Ελλάδα, ένα βήμα παρακάτω, δίνοντας στον κόσμο που θα μας δει και που δεν είναι hiphopάδες επ’ ουδενί, την τέχνη και τους προβληματισμούς μας, με ρίσκο να εκτεθούμε και εμείς οι ίδιοι…

Η παράσταση δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα για Αθήνα, αλλά σίγουρα θα έρθει και εδώ. Από εμένα, ένα τεράστιο «ευχαριστώ» για τη συζήτηση που είχαμε και κάθε επιτυχία στην παράσταση…V for Valiana


*Φωτογραφία: Μαριάννα Ρούσσου


like us

Musicom

Musicom Greece is a team of Professionals coming from the Culture Industry with great experience in Communication, Music Production, Visual and Graphic Arts, Concert Organising, Copywriting and more… Our philosophy stands on : Loving Music, Promoting Music and Positive Human Thought. The members of the team have been working as P.R. Officers in top Record Labels, executive Producers, Directors, Curators, Graphic Designers etc.

About the author

Who‘s behind this

Demo

Skyler

Photographer

skyler@moreno

Phone: 555-357-3005

Charming, CA

8727 Sutter Street

Copyright 2013 by YOOtheme - All rights reserved
powered by Warp 7 Framework and
designed and crafted with UIkit

Demo